Wisseltips voor Winterduathlon van Ivar!

Nog een paar dagen tot aan de Hot Item Winterduatlon.
Klaar voor een snelle wissel? Met deze tips van Ivar gaat dat zeker lukken!

In zijn vorige blog deelde Ivar een aantal tips over trainen voor de Hot Item Winterduatlon. Inmiddels staat de wedstrijd a.s. zondagmiddag 20 januari voor de deur en is de meeste trainingsarbeid geleverd. De laatste dagen mag de intensiteit wat terug worden geschroefd om topfit aan de start te staan. Daarmee is de voorbereiding nog niet optimaal. Hoe zorg je ervoor dat de wedstrijd soepel verloopt? Ook is nu het moment om je schaatsen te (laten) slijpen.

Vóór de wedstrijd

Een goede voorbereiding is natuurlijk belangrijk in een ‘multi-sport’ evenement. De wissel van hardlopen naar schaatsen moet zo snel en soepel mogelijk verlopen. Om dit goed te doen is voorbereiding belangrijk: waar en hoe leg ik mijn schaatsen neer? Waar moet ik extra op letten?

Het kan handig zijn om een dag van te voren een lijstje te maken die je kunt afstrepen als je je sporttas inpakt. Denk hierbij extra aan een helm, handschoenen en natuurlijk je schaatsen!

De wedstrijd begint met 5 of 10 km hardlopen. Hardlopen gaat prima in schaatskleding, maar zorg voor wat extra ventilatie. Tijdens het hardlopen zul je het snel warm krijgen, terwijl het tijdens het schaatsen wat frisser kan aanvoelen. Veel schaatsers zullen in een eendelig schaatspak starten. Door de rits open te doen krijg je wat extra verkoeling. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens de wissel een extra laag aan het trekken (fietsjack, thermoshirt).

In de wisselzone staan er bankjes waar je je spullen kunt klaarleggen. Om de wissel efficiënt te maken, leg je je spullen klaar zodat je alles snel bij de hand hebt.
Zet je schaatsen rechtop tegen elkaar aan met de neus naar voren. Zorg er ook voor dat je helm en handschoenen binnen handbereik liggen. Eventueel kun je een kleine bidon en gelletje klaar leggen om tijdens de wissel of op het ijs mee te nemen.

Zodra je de wisselzone in komt lopen trap je de hardloopschoenen zo snel mogelijk uit. Persoonlijk zet ik mijn schaatshelm op terwijl ik mijn hardloopschoenen uit schop. Zo kan ik mijn helm al niet meer vergeten. Zodra je gaat zitten staan je schaatsen al klaar om er in te ‘vliegen’. Zorg er hierbij ook voor dat je veters al door alle gaatjes staan, maar ruim genoeg om er in te kunnen stappen.

Het belangrijkste bij het strikken van je schaatsveters is dat je de tijd neemt. Als je hierbij gaat overhaasten, verlies je alleen maar tijd. Nu je schaatsen goed vast zitten en je helm op je hoofd zit, hoef je alleen nog je handschoenen aan te trekken. Vervolgens loop je richting de ijsbaan waar je kunt beginnen aan het schaatsonderdeel, maar daarover zometeen meer!

De wedstrijd zelf

Als alle spullen klaar staan en je de wissel in gedachte een paar keer hebt doorgenomen, ben je klaar voor de start. De start is vrij druk: zorg dat je een plek in het startveld kiest die bij jouw niveau past. Dit scheelt een hoop inhaal-, struikel- en duwpartijen.
Probeer vanaf de start een tempo aan te nemen wat je lang vol kunt houden. Een te snelle start moet je bekopen aan het eind. Probeer tijdens het hele looponderdeel dit vlotte, maar gecontroleerde tempo vast te houden.


Na het lopen kom je in de wisselzone, zorg ervoor dat je hier wat drinkt! Je bent tijdens het lopen al wat vocht verloren en kramp ligt op de loer. Neem de tijd voor je wissel (zoals boven beschreven) en zodra je alle stappen hebt doorlopen kun je het ijs op.

Gebruik het eerste rondje vooral om ‘in de slag’ te komen. Zodra je de slag te pakken hebt kun je wat versnellen. Probeer ook bij het schaatsen een tempo te vinden wat je lang vol kunt houden.
Het kan handig zijn om iemand mee te nemen die je schaatsrondjes bij houdt (hiervoor is een speciaal vak langs de baan ingericht). Tijdens het schaatsonderdeel geldt: snelle rijders aan de binnenzijde. Zorg er dus voor dat er altijd ruimte is voor snellere schaatsers om in te halen.

De laatste rondjes ga je natuurlijk zo hard mogelijk richting de finish!

Rest mij alleen nog jullie veel succes te wensen bij jullie Winterduatlon. Ik zie jullie aan de start!

Wil jij meedoen met de Winterduathlon? Schrijf dan tot a.s. donderdag in via www.ntbinschrijvingen.nl of op de dag zelf tot een half uur voor de start op de ijsbaan van Alkmaar (in de hal.).